Dutch-Dakar-adventure-badge

dag 6

23/03 Dag 6 vrijdag : Merzouga > Ouarzazate.

– Gezamenlijk ontbijt om 06.00 uur.
– Start om 07.00 uur.
– Groep Arjan : 420 KM.
– Groep Alexander : 400 KM.
– Groep John : 420 KM.
– Groep Ton : 370 KM.
– Aankomst hotel om 18.00 uur.
– Gezamenlijk diner om 20.00 uur.
– Briefing voor de volgende dag om 22.00 uur.

Verslag dag 6:

Wat het eerste opviel bij het vroege krieken van de dag, was dat het veel bewolkter was als op de rustdag. Tonny wist te melden dat dat positief was omdat de rijders dan in ieder geval niet in de brandende zon hoefden te rijden. Dat leek op dat moment ook zeker zo. Alleen kon hij net als ons niet vermoeden dat het weer kompleet om zou slaan vandaag.

Het werd van 20 graden alleen maar kouder in plaats van warmer en de temperatuur klom niet omhoog, maar daalde naarmate de dag vorderde van 18 naar 14 en zelfs naar 10 graden. En de grauwe lucht liet tot een uur of drie opeens ook regen vallen. Dat is zeker niet ideaal voor motorrijders.

Maar het uitzicht vergoedde veel. Van Merzouga vertrokken de groepen naar het noorden en westen. De “beginners” hadden een tocht van 350km voor de boeg. Zij gingen via Rinsani en vandaar naar Erfoud, waar ze binnendoor staken om uit te komen op de Route des Kashbahs, ofwel de weg van de vestingen waar vroeger de berberstamhoofden hun eigen koninkrijkje hadden. Een schitterende route door een heuvelachtig terrein.

Bij Tinerhin werd eerst gewacht op Thunderbird-rescue om warmere kleding aan te trekken, waarna werd afgeslagen om de beroemde Tohdra kloof te aanschouwen. Wat een geweldige uitstraling! Opeens rijd je op 1500 meter hoogte en zie je toch nog bergwanden vlak naast je die nog eens 300 meter pal omhoogsteken. Alles uitgesleten door een riviertje. Dat moet eeuwen geduurd hebben.

Daarna weer terug naar Tinerhin en vandaar naar Boumalme, zo’n 50 km verderop. Daar werd een tussenstop gehouden om weer wat op te drogen en lekker te eten, De meesten kozen voor halve kip of spies met frites, anderen voor omelet.

Na wat bijgekomen te zijn werd weer naar het noorden afgeweken van de route om de Gorges des Dades te bewonderen. Deze weg werd zo’n 20 km ingereden. Een lekkere bochtenroute bergop met fraaie palmen in de dalen. Dit mochten we niet missen. Daarna weer terug naar Bouhalme en vandaar door de Vallee des Roses. Een dal dat alom bekend is door zijn donkerrode rozenteelt. De rozen bloeien echter in mei, dus viel het niet erg op.

 

Wat wel opviel, was dat er overal kraampjes waren met rozenwater, rozenzeep, rozenzalf, jasmijnolie etc. voor een heel leuk prijsje. Ook Bas wilde graag ruiken hoe die rozenzalf rook. Dat rook best lekker, dus kocht hij even later zelf ook wat.

De route ging halfbewolkt verder naar Ouarzazate. Een route met mooie grote Kasbahs, de grote stuwmeren en tenslotte de stad zelf met al zijn bedrijvigheid. Rond zes uur werd daarna kleumend het einddoel, hotel La Vallee, bereikt. Het ondersteuningsteam was er ook net, dus konden de droge kleren worden gepakt om lekker op te warmen onder de douche of een koel pilsje voor de die-hards.

Later druppelden ook de leden van de expertgroep van Arjan binnen. Deze hadden maar liefst vier lekke banden gehad, dus viel het niet mee om voor het donker aan te komen. Er zat ook een heel moeilijk stuk tussen, dus werd dit direct doorgeseind aan de andere groepen die hierdoor weer een stuk terug moesten en een enorme omweg moesten maken. Ze hadden het zo koud gehad dat Arjan maar een welkom-matje onder zijn jas had gestopt. Veel anderen hadden ook met kunst en vliegwerk gezorgd dat ze warm bleven.

Om kwart voor negen werd begonnen aan het diner. Het begon met een heerlijke kerriesoep. Vooral Grealt liet zich de soep erg smaken. Zo zeer zelfs dat van alle kanten de restjes soep werden aangereikt.

Een half uurtje later kwam ook nog de groep van Alexander binnen, zodat ookzij nog konden genieten van het diner met marokkaanse kip en halfwarme friet.

De groep van John had besloten om elders te dineren, zodat zij nog een uurtje later aankwamen. Moe maar voldaan na een lange motordag met frissere temperaturen als in Nederland. Het weer wordt weer langzaam beter de komende dagen. Met 28 graden voor Marrakech morgen en zondag droog en zonnig en nog wat hogere temperaturen. Dat verschil met Nederland halen we dus wel weer in.